torsdag 29 juli 2010

underbar ikon eller bara ytterligare en självömkande man...?

Jeff Buckley, född 1966 i Anaheim i Kalifornien och dog 1997, alldeles för ung.
Jag har känt många unga killar som har idetifierat sig med honom. Den lidande konstnären. Och jag blir ofta smäförälskad i lidande konstnärer... Men det är en annan historia.


Vi får inte glömma bort den här stora självklara pärlan till låt...



I december 1993 släppte Jeff Buckley sin första EP, Live at Sin-é. Den innehöll fyra låtar (Mojo Pin, Eternal Life, Je n'en connais pas la fin och The Way Young Lovers Do) som var inspelade vid ett live-framträdande på cafét Sin-é i New York. 1994 gavs Buckleys första album Grace ut. Buckley turnerade runt världen som soloartist, även om han inte ville att folk skulle se honom som det; han ansåg sig tillhöra ett band. Jeff Buckleys berömda tolkning av Leonard Cohens låt Hallelujah, som är en av de vackraste låtar som finns. Och topplacerad på de flesta listor över världens bästa låt.
Jag vet att många inte håller med mig. Men jag står på Jeffs sida och tänker inte svika. Han gör den helt fantastiskt.


1997 var Buckley och hans vän ute vid en flod (Wolf River Harbour) i Memphis i samband med inspelningarna av Buckleys andra album, My Sweetheart the Drunk (som senare släpptes postumt under namnet Sketches for My Sweetheart the Drunk).
De satt vid stranden, Buckley sjöng och hans vän spelade på en gitarr. Buckley bestämde sig för att ta en simtur med kläderna på, trots att kompisen avrådde honom. Hans kompis vände sig bort för att flytta sin gitarr och radio just som en bogserbåt passerade i floden.
När han vände sig tillbaks var Buckley försvunnen. Efter några dagars letande hittade polisen honom död i vattnet. Jeff Buckley har efter sin död blivit mytomspunnen och flera alternativa teorier där bland annat självmord diskuterats. Detta har dock dementerats av Buckleys mor. Det framkom även i obduktionsrapporten att han inte var drogpåverkad och hade en mycket liten mängd alkohol i kroppen vid drunkningsolyckan. Jeff Buckley blev bara 30 år gammal.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar